BUCATARIA GRECEASCA

Se spune că gastronomia este parte importantă a culturii unui popor. Bucătăria grecească are o tradiție de peste 4000 de ani, iar în 330 Î.H., Archestratos a scris prima carte de bucate din istoria omenirii. Sau, cel puțin, așa se crede.

Pentru gurmanzi, o excursie in bucătaria gregească, înseamnă redescoperirea gusturilor simple și a ingrendientelor proaspete.

Primul lucru care îl vei remarca în mesele grecești, sunt felurile de mâncare create din ceea ce rodește pământul. Livezile de citrice, plantațiile de măslini și grădinile mereu verzi sunt primele semne că elenii pun mare preț pe ingrendientele locale, proaspete. Bucătăria tradițională se bazează în mare parte pe legume și fructe: de la roșii zemoase până la smochine coapte, ierburi parfumate și să nu uităm de ingredientul principal, uleiul de măsline. Iar, pe lângă acestea, sunt mereu așezate brânzenturi (feta) și iaurturi delicioase, cărnuri la grătar sau pește proaspat. Din orice unghi ai privi, bucătaria grecească vine cu preparate savuroase, gătite simplu și corect, astfel încă se păstrează gustul autentic. Iar ceea ce o face atât de apreciată în lume, este faptul că mâncărurile ei sunt parte a dietei meditaraneene, considerată de mulți ani secretul unei vieți sănătoase. Toate aceste superlative au fost demonstrate și prin studii care au dovedit că bucătăria acestei țări este printre cele mai bune din lume, pentru că ingredinetele sale principale conțin flavonoizi, grăsimi bune, vitamine și minerale, toate estențiale într-un regim de viață sănătos. Secretul echilibrului vine și din consumul moderat de ouă, cărnuri și vin roșu și eliminarea produselor procesate.

Nu numai calitatea produselor și gustul măncărurilor au adus faima bucătăriei grecești în lume. O masă autentică începe cu mazdes – aperitive compuse din brânzeturi, măsline, salate cu legume, icre (taramosalata), tzatziki, legume prăjite (tiganita), acompaniate cu ouzo sau vin, pâine (pita) și sosuri. Gusturile adevărate abia de acum încep, căci mesele continuă cu feluri de mâncare sățioase gătite din cărnuri și legume și insoțite mai mereu de o salată grecească plină de legume proaspete. Trebuie să încerci din meniul tavernelor măcar o dată o mousaka, un souvlaki sau pește și fructe de mare la grătar.

Contact

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.